Arkeoloji Müzesi ile Kent, Sanayi, Tarım ve Etnografya Müzeleri Bir Arada Olacak

Arkeoloji Müzesi ile Kent, Sanayi, Tarım ve Etnografya Müzeleri Bir Arada Olacak

Vali  Hüseyin Avni Coş,  1907 yılında iplik fabrikası olarak kurulan ve Adana’nın en eski iplik ve dokuma fabrikası olan Milli Mensucat Fabrikası’nın bulunduğu alanda,  Kent, Sanayi, Etnografya ve Tarım Müzeleri’ni de kapsayacak şekilde yapılması planlanan Müze Kompleksinin ilk etabı olan Adana Yeni Arkeoloji Müzesi’nin ihalesinin tamamlanarak yer tesliminin yapıldığını ve inşaatına başlandığını açıkladı.

Adana Yeni Arkeoloji Müzesi Binası İnşaatına Başlandı

Vali Hüseyin Avni Coş, ilk etapta 3 milyon 385 bin TL. tutarındaki ilk ödeneğin Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in talimatlarıyla gönderilmesinin ardından, rölöve, restitüsyon, restorasyon, mimari, statik, makine ve elektrik tesisatı, teşhir, tanzim, iç mimari çevre düzenleme, alt yapı ve sondaja dayalı zemin etütleri çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Milli Mensucat Fabrikası’nın bulunduğu alanda kurulacak olan Adana Yeni Arkeoloji Müzesi Binası inşaatı ihalesinin sonuçlandığını belirtti.

Sözleşme Gereği 150 Günde Tamamlanacak

 

Vali Coş, konu hakkında yaptığı açıklamada “Yaklaşık maliyet çalışmalarının yapılmasının ardından Adana Yeni Arkeoloji Müzesi Binası yapım işi ihalesini, Cumhur Alp İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. almış olup, sözleşme bedeli 17 milyon 379 bin TL’dir. İhalenin sözleşmesi 08.11.2013 tarihinde imzalanmış olup, 13.11.2013 tarihinde yer teslimi yapılmış ve ihaleyi kazanan firma tarafından inşaata başlanmıştır. Sözleşme hükümlerine göre 150 gün içinde yapımının tamamlanması ve 12.04.2014 tarihinde açılışı planlanmaktadır” dedi.

Arkeoloji Müzesi ile Kent, Sanayi, Tarım ve Etnografya Müzeleri Bir Arada Olacak

Toplam 68 bin 530 metrekarelik alanda kurulacak olan müze kompleksinin, iki etapta tamamlanacağını kaydeden Vali Coş, birinci etap kapsamında, eski ve yeni yapılardan oluşacak toplam 10 bin 400 metrekare kapalı alanlı, Adana Yeni Arkeoloji Müzesi yapımının bulunduğunu belirtti.

Birinci etapta yapılacak olan Adana Yeni Arkeoloji Müzesi içerisinde Mozaik Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çocuk Müzesi, kafeterya, fuaye, idari birimler, satış birimleri, sinevizyon alanı, açık alan peyzaj düzenlemeleri ve dinlenme alanları, teknik birimler ve ıslak hacimler bulunduğunu kaydeden Vali Coş, proje çalışmaları devam eden ve ikinci etapta bulunan 28 bin metrekarelik kapalı alanda ise Kent Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Tarım Müzesi ile bunlarla ilişkili sosyal tesisler, konferans salonları, sinema salonu, kütüphane, kafeterya ve oyun alanları kurulacağını ifade etti.

“Tarihi Eserlerimizi Modern ve Kompleks Bir Müze Alanında Sergileyeceğiz”

 

Toplam  36 bin 790 metrekarelik sergilime alanına sahip olacak Müze Kompleksi’nde yer alan Adana Yeni Arkeoloji Müzesinde toplam 8 bin 790 metrekarelik sergileme alanının planlandığını ve bu alanda kazılardan çıkacak mozaiklerle birlikte yaklaşık 45 adet mozaik ile yüzlerce tarihi eserin sergileneceğini belirten Vali Coş, “İhalenin tamamlanmasını müteakip, sözleşme gereği müze inşaatının 150 günlük bir süre içinde tamamlanmasını öngörüyoruz. Adana’mızın sahip olacağı Yeni Arkeoloji Müzesinde toplam 8 bin 790 metrekarelik sergileme alanlarında, bölgemizin zengin tarihini günümüze taşıyan mozaik ve tarihi eserlerimizi sergileme imkânı bulacağız. Adana’mızın yeni, modern ve geniş kapsamlı bir müze kompleksine kavuşması için büyük destek veren Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yeni Arkeoloji Müzesi, Adana’mıza şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.

Facebookta Paylaş