BST BAKANLIĞI, ÜNİVERSİTE, SANAYİ İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji (BST) Bakanlığı tarafından sağlanan AR-GE hibe ve desteklerinin anlatıldığı Adana Valiliği İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü “Bakanlık, Üniversite – Sanayi İşbirliğinin Geliştirilmesi” konulu toplantı büyük ilgi gördü.
ADANA-Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Mithat Özsan Amfisi’nde İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü (BSTM) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana Bilim, Sanayi ve Teknoloji(BST) İl Müdür V. Remzi Özdoğan, Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenk ile Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık’ın şehir dışında bulunması nedeniyle, temsilen Birlik Başkan Vekili Nihat Sözütek, Birlik Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Uygunsözlü ve çok sayıda esnaf odası başkanı, resmi kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler yoğun bir katılım sağladı.
Çukurova Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Teknogirişim Şube Müdürü Haydar Ali Baş, TÜBİTAK Elotek Yürütme Komitesi Sekreteri Cemal Zeray, KOSGEB Adana Hizmet Merkezi Müdürü Hamit Sucu da toplantıda konuşmacı olarak yer aldılar.
Toplantının açışını yaparak, davetlilere Bakanlığa ait tanıtım slaytını izleten İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Remzi Özdoğan, konuşmasında da Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarınca sağlanan Ar-Ge hibe ve desteklerinin tanıtılması amacıyla, özellikle Adana’daki son sınıf üniversite öğrencilerinin de toplantıya davet edildiğine dikkat çekerken, “Burada, Üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve üniversitelerimizde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilerek ülkemiz için katma değer oluşturacak ve uluslararası pazardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak yeni ürünler geliştirilmesi ve mevcut ürünlerde yenilik yapılmasına yönelik 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunun kapsamında Yönetici Şirketlere ve Girişimcilere, 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Öğretim Üyelerine sağlanan destek ve Muafiyetler, Ar-Ge destek programlarıyla Teknogirişim Sermayesi Destek Programı ve San-Tez projeleri destek programı ile TÜBİTAK tarafından verilen destekleri bilmek ve çaba göstermek insanımız ve ülkemiz için çok önemlidir” dedi.
Günümüzde sanayi işletmelerinin hızla değişen teknolojik, ticari, ekonomik ve ekolojik çevrede faaliyet gösterdiğini, bu değişken ortamın bir dizi belirsizliği de beraberinde getirdiğine de işaret eden Özdoğan şöyle dedi:
“Belirsizlikler ortamında faaliyet gösterme ve onların üstesinden gelme yönetsel sorumluluğun ayrılmaz bir parçasıdır. İşletmelerin karşılaştığı krizler özel yönetsel bir dikkat gerektiren önceden belirlenemeyen olaylardır. İşletmeler iç ve dış faktörlerden kaynaklanan teknik ve ekonomik nitelikli sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Sanayi işletmelerimizin bir kısmının bu şartlarda üretiminde AB önemli bir dış pazardır. Özellikle KOBİ’lerimizin bu pazara üretim yapabilmeleri AB direktiflerine göre ülkemizde yürürlüğe konulan direktiflere uygun üretim yapmalarına bağlıdır. İşletmelerin bir kısmı klasik üretim yapmaktadır. Ancak, bilim ve teknolojideki gelişmelere göre yapısını ve üretim tarzını yenilemelidirler. Ancak o zaman dünya ülkeleriyle rekabet edebilme özelliliğine sahip olurlar. Bundan dolayı Bakanlığımız tarafından verilen Ar-Ge hibeleri sanayi işletmeleri için önemlidir. Bu ve buna benzer toplantıları İl Müdürlüğü olarak düzenlemeye devam edeceğiz”
Ç.Ü.Rektörü Prof.Dr. Kibar da, üniversitelerin birçok fonksiyonlarının yanı sıra bilgi ve düşünce üretim kuruluşları olduğunu belirterek, “Üniversiteler, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanında yeni teknoloji üreterek, teknoloji transfer mekanizmaları geliştirerek ve elde edilen teknolojileri topluma aktararak, üretimi gerçekleştirmedeki görevlerini ifa ederler. Geçmişte, üniversite, sanayi ve devlet birbirinden bağımsız çalışmalar ortaya koyarken, günümüzde bu 3 ayrı kurum toplum yararına daha fazla katkıda bulunmak için bir araya gelmiştir. Sanayi, devlet ve üniversite işbirliğinin başta eğitim ve araştırmalar için finansal destek olmak üzere her bir taraf için önemli faydaları olacaktır” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Karadağ ise Japonların başarıyı Ar-Ge ve çok çalışmayla yakaladığını belirtirken, ülkemiz insanının da aynı yolda yürüyerek hedefi yakalayabileceğini ifade etti.
ADASO Başkanı Sürenkök de, iletişim devrimlerinin yaşandığı 21.yüzyılda tüm şirketlerin temel değişimleri gitmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret ederken, geleneksel iş yapmak biçimlerinin yerini, daha dinamik, daha farklı, daha hedef odaklı çözümlerin aldığını, hızla değişen dünyada ayakta kalabilmenin yolunun da geleceği önceden görmeden geçtiğini kaydetti.
Toplantıda, kurumlar arasında anlaşmaya yönelik bir de protokol imzalandı.
17.12.2012