ÇKA 2012 YILI MALİ DESTEK PROGRAMINI AÇIKLADI
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), 2012 yılı Mali Destek Programı’nı açıkladı. Yeni dönemde toplam hibe desteği 40 milyon lira olarak belirlenirken, başvurular bu yıl ilk defa ‘internet’ üzerinden yapılabilecek.
ADANA- ÇKA, Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) düzenlenen toplantıda, 2012 yılı Mali Destek Programı’nı açıklayarak, bu kapsamda verilecek hibe miktarlarını ve şartlarını katılımcılara anlattı.
Toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, 2006 yılında kurulan ancak 2008 yılında mali destek programlarına başlayan ÇKA’nın, bu süreçte 400 projeyi desteklediğini kaydetti. Şarbak, bu yılki programla birlikte bu güne kadar verilen destek miktarının 137 milyon lirayı bulacağını ve desteklenen proje sayısının da 556’ya ulaşacağını söyledi. Bu yılki mali destek programında 40 milyon liranın yatırımcıların hizmetine sunulacağını bildiren Şarbak, “Takriben 130 civarında bir projenin destekleneceğini düşüyoruz. Toplam 5 yıllık mali destek programlarının bölge ekonomisine katkısı 273.5 milyon lira olacaktır” dedi.
Şarbak, bu seneki mali destek programlarını 3 başlık altında topladıklarını ifade ederek, bunlardan birincisinin ‘Rekabetçilik ve Yenilik Mali Destek’ programı olduğunu belirtti. Bu programın bütçesinin 20 milyon lira olduğunu anlatan Şarbak, program kapsamında verilecek desteğin asgari tutarının 100 bin lira, azami tutarının ise 450 bin lira olduğunu kaydetti. Programın amacının, bölgedeki istihdam ve üretimde öne çıkan sektörlerin Ar-Ge, yenilikçilik ve markalaşma yoluyla rekabet gücünü arttırması olduğunu vurgulayan Şarbak, “Program kapsamında, aynı zamanda yükselme eğiliminde olan ve potansiyel arz eden sektörlerin ise yeni yatırımlar ve ürün çeşitlendirmesi ile arz yönünden güçlendirilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.
“KADINLAR İŞGÜCÜNE TEŞVİK EDİLECEK”
Bir diğer destek programının ‘Kadın İstihdamının Arttırılması’na yönelik olduğunu söyleyen Şarbak, “Bu programda kadınların toplumsal yaşama daha fazla katılarak, sosyal statülerinin iyileştirilmesine yönelik işgücüne katılımını teşvik etmek ve meslek eğitimlerinin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda desteklenecek projeler için öncelik, kadınların meslek edindirme ve girişimcilik programları yoluyla iş yaşamına ve bölge ekonomisine katkılarının artırılması olacak” şeklinde konuştu. Şarbak, bu programın bütçesinin 5 milyon olduğunu, asgari hibe miktarının 100 bin lira, azami hibe miktarının ise 200 bin lira olduğunu kaydetti.
ÇKA Genel Sekreteri Şarbak, 3. destek programının ‘İş Koşulları ve Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi’ başlığı altında toplandığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu program ile ticari, sınai ve tarımsal işletmelerin ortak üretim, ticaret ve hizmet altyapısını destekleyici ve bölge ekonomisinin gelişmesi bakımından önem taşıyan küçük ölçekli altyapının geliştirilmesi yolu ile bölgenin rekabet gücünün arttırılmasını içeriyor. Programda desteklenecek projeler için öncelik alanları belirledik. Bunlardan bir tanesi bölgenin iş ve üretim altyapısının geliştirilmesi, diğeri tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların geliştirilmesi. Sonuncusu da yaşlı ve engellilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi. Bu programın bütçesini 15 milyon lira, asgari destek miktarını 200 bin lira, azami destek miktarını ise 750 bin lira olarak belirledik.”
“GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ DİKKATE ALINACAK”
Şarbak, bu yılki programlarda ilçelerdeki gelişmişlik farklarının azaltılması için ilk defa ilçeleri derecelendirdiklerini kaydetti. Şarbak, bu kapsamda 2. dereceden gelişmiş olarak değerlendirilen ilçelerden gelen projelere +4 puan, 3. dereceden gelişmiş ilçelerden gelen projelere de +8 puan verileceğini açıkladı.
2012 yılındaki programlara başvuruların bu yıl ilk defa internet üzerinden yapılabileceğini duyuran Şarbak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ayrıca 6-13 Aralık tarihleri arasında Adana ve Mersin merkezlerinin yanı sıra 19 ilçede teklif çağrısı bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz. Bununla birlikte 17-22 Aralık tarihleri arasında yine bu 2 ilimizde proje hazırlama eğitimleri gerçekleştireceğiz. Ücretsiz verilecek bu kurslarımıza kayıtlar da internet üzerinden yapılabilecek. 2012 yılı Mali Destek Programı’nın teklif çağrısını bugün yapıyoruz. Programlara son başvuru tarihini ise 1 Mart 2013 Cuma günü saat 17.00 olarak belirledik.”
Toplantıda konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise kalkınma ajanslarının yeteri kadar tanıtılmadığına dikkat çekerek, vatandaşların kalkınma ajanslarının destekleri konusunda bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.
ADASO’daki toplantıya Vali Coş ve ÇKA Genel Sekreteri Şarbak’ın yanı sıra Adana Vali Yardımcısı Halis Arslan, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, Adana ve Mersin’den gelen iş adamları ile sektör temsilcileri katıldı.
05.12.2012