ÇUKODER ÇİFTÇİLERLE BULUŞTU

ÇUKODER ÇİFTÇİLERLE BULUŞTU

Çukurova Çiftçiler Derneği (ÇUKODER) Başkanı Kasım Pamuk, "Her şeyi devlette ve başkalarında aramak yerine çiftçilerimiz, birliklerimiz, odalarımız, üniversitelerimiz, hocalarımız ve mühendislerimizle beraber sorunlarımıza çözüm aramalıyız" dedi.


ADANA- ÇUKODER Yönetim Kurulundan bir heyetle beraber Ataköy, Gümüşyazı, Hasırağacı, Tuzkuyu ve Tuzla köylerinde çiftçilerin sorunlarını dinleyen Pamuk, örgütlenmenin önemine değinerek, “Özellikle işsizlik ve ekonomik kriz dönemlerinde gerilim azaltıcı rol oynayan tarımın desteklenip korunması gerekir. Tarım sanayinin altyapısı gibidir. Amacımız; Adana’nın eski günlerine geri dönmesi ve bereketli topraklarında insanların mutlu olmasıdır" diye konuştu.
Gümüşyazı Köyünde çiftçilerle kahvaltı yapan Pamuk, “Düşük maliyet ve bol kazanç ilkesiyle hareket ediyoruz. Üretimden tüketiciye kadar olan süreçte çiftçi var olmalı. Tüketicilerin bilinçlenmesi ve güven duygusunun gelişmesi için üretici ile buluşması gerekir. Sağlıklı ve doğal ürünler konusunda tüketici ne yazık ki duyarlı değildir” dedi.
Girdi fiyatlarının düşmesi yanında tarımda verimliliğin artırılması için ekim nöbetine dikkat edilmesi ve üretim hafızasının korunması gerektiğini söyleyen ÇUKODER Başkan Vekili Ramazan Közig de, şu uyarılarda bulundu:
"15-20 farklı ürünün münavebesi yapılarak, ekim nöbetine dikkat edilirse daha az ilaç ve gübre kullanımı ile üretim maliyeti düşer. Aynı tarlada aynı ürüne en erken 3-5 senede bir sıra gelmeli. Bilinçli ilaçlama yapılarak, gerçekten gerektiğinde ilaç atılmalı. Gübreleme de mutlaka toprak analizinden sonra olmalıdır."
Adana’nın verimli topraklarının, uygun ikliminin ve yeterli su kaynaklarının sadece Türkiye’nin değil dünyanın önemli tarım bölgelerinden birisi olduğunu söyleyen Közig, her çözümün beraberinde bir sorunu da meydana getirdiğine değinerek, “Yılda iki ürün veren bu topraklar ülkemizde tarımın başkentidir. Adana’da sanayinin gelişmesi, tarımın gelişmesine bağlıdır. Sulama vahşice değil akıllıca yapılmalı ve anız yakılarak toprak toz haline getirilmemeli” dedi.

Facebookta Paylaş