TOKİ YAPILAŞMALARI İLE KENTLERİMİZ TALANA AÇIK HALE GELDİ

 TOKİ YAPILAŞMALARI İLE KENTLERİMİZ TALANA AÇIK HALE GELDİ

 Mimarlar Odası Genel Sekreteri Necip Mutlu,  ülkemizin küresel sermaye gruplarının ilgisini çektiğini, bu durumun da kaygılarını artırdığını belirterek, “Ayrıcalıklı plan kararlarının, estetikten yoksun, kimliksiz ve her biri ‘doğa ve tarih yağması ‘olan TOKİ yapılaşmaları ile kentlerimiz korunmasız ve her türlü talana açık hale gelmiştir” dedi

 ADANA—TMMOB Mimarlar Odası tarafından Toplum Hizmetinde Bir Mimarlık için  “Kent Kültür ve Demokrasi Formu”nun 43. dönemdeki ilk buluşması Adana’da yapıldı. Forumda, küresel krizin, kent ve kültür yaşamına etkileri tartışıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonunda yapılan “Kent Kültür ve Demokrasi Formu”nun açılışında konuşan Mimarlar Odası Başkanı Genel Sekreteri Necip Mutlu,  2010-2012 çalışma döneminde Sinop, Hatay, Van ve İstanbul’da 4 form gerçekleştirdiklerini, 2012 çalışma döneminde ise Adana, Trabzon ve İzmir Kent Kültür demokrasi formlarının gerçekleştirileceğini kaydetti.  Mutlu, ülkemizin genel konumu, kentsel özellikleri, nitelikleri ve taşıdığı değerler nedeniyle küresel sermaye gruplarının ilgisini çektiğini, bu nedenle de yoğun bir şekilde değerlere karşı bir tutum sergilendiğini, bu durumun da kaygılarını artırdığını belirterek şöyle konuştu:

“Göçler, imarsız gelişme, ayrıcalıklı plan kararları, estetikten yoksun, kimliksiz ve her biri doğa ve tarih yağması olan TOKİ yapılaşmaları ile kentlerimiz korunmasız ve her türlü talana açık hale gelmiştir. Bu süreçte kentsel sorunlara karşı duyarlılığın daha da artırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin sağlanmasına ihtiyaç vardır.

Kentsel, Kültürel, demokratik toplumsal muhalefetin Kanun hükmünde Kararnameler ve yasalarla susturulmaya çalışıldığı, doğal ve kültürel değerlerimizin ve yaşamımızın şekillendirilip yok edilmeye başlandığı bir dönemde, bu tahribata karşı bilim, kültür-sanat insanlarının, meslek örgütlerinin, sivil demokratik kuruluşların bir arada mücadele vermesinin önemi artmaktadır.”

 

TARİHİ VE YENİ KENT BULUŞAMADI

Büyükşehir belediye Başkanvekili Mimar Zihni Aldırmaz, kentin tarihi dokusuyla yeni kurulan kent parçasının bir türlü buluşamadığını ifade etti. Adana’nın konumunun diğer kentlerden daha farklı olduğuna dikkat çeken Aldırmaz şunları söyledi:

“4 bin yıldır ismi ve yeri değişmeyen 10 bin yıllık bir tarihi olan bir kentte yaşıyoruz. Yeni kurulan kent parçasıyla tarihi kentin bir türlü buluşamadığı, eksiklerin ve kullanım alanlarının hiç gündeme gelmediği bir ortamdayız. Küçük saat ve Büyük saat’in olduğu bölgeye ben, 'Mecburiyet Caddesi' diyorum. Burada gündüzleri nüfus 350- 400 bini buluyor. Gece nüfusu ise sadece 17 bin kişi. Oraya alt geçit mi, üst geçit mi yapmak lazım? Yoksa resmi kurumları insanların yaşadığı yere mi götürmek lazım? Bu zihniyeti kabul ettirdiğimiz zaman insanların yaşamı kolaylaşacak, meseleler çözülecektir. İlk defa imar planları toplum tarafından tartışılıp, toplum tarafından benimseniyor ve katkı konulmaya çalışılıyor. Buraya katılan Kozan Belediye Başkanı'na teşekkür ediyorum. Bütün ilçe belediye başkanlarının bu toplantıya gelmesi gerekiyordu. Bir 25 binlik planın veya 5 binlik bir planın iptal olması bir alt ölçekteki imar planlarının iptali anlamına gelmez. Uygulama imar palanları iptal edilinceye kadar mutlaka ruhsatları insanların piyasadaki yaşantısını engelleyecek davranışları da bulunmaması gerekir. Ruhsatlar, bir üst plan iptal oldu diye iptal edilemez. Bu o günün şartlarına göre devam eder. Bunları bir türlü anlatamadık. Bunları belli arkadaşlarım anlıyor, belli arkadaşlarım anlamıyor."

KİBAR: KENT KÜLTÜRÜNDE DEMOKRASİ ÖNEMLİ

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar,  kent kültüründe demokrasinin önemini vurgulayarak, “Yüzyıllardır kent, sosyolojiden ekonomiye, arkeolojiden mimariye birçok disiplinin ortak konusu olmuştur. Ancak kent, bu disiplinden önce orada yaşayanların asıl konusudur. Bu nedenle şehrin yaşayanları kenti sürekli sorgulaması ve ortaya yeni değerler koymalıdır. Kentlilerin yaşadıkları mekânlarla kurdukları bu ilişki bizleri doğrudan demokrasi konusu üzerine yönlendirir.  Çünkü demokrasi, insanın mekâna ait olduğunu duyumsaması ve mekân üzerinde fiilen söz sahibi olmasını sağlar. Bu da şehirde yaşayan insana özgürlük sunacaktır. “ dedi.

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, forumun kent kültürüne katkı koyacağına inandığını belirterek,  "Ülkemizde meslek odaları üzerinde baskılar artarak sürdürülürken Adana'da Büyükşehir Belediyesi'nde imar planlarının bir türlü hayata geçirilemeyişi, yargı tarafından iptal edilen Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğinin doğurduğu boşluk, biz mimarları mesleğini yapamaz duruma getirmiştir." şeklinde konuştu.

 

2 OTURUM

Yapılan konuşmalardan sonra TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Erkan Karakaya’nın yönettiği “Doğu Akdeniz’de Mimarlık ve Kentleşme” konulu oturumda Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Gürçınar, Mersin Üniversitesi’nden Tamer Gök, Gazeteci, Yazar, Program Yapımcısı Nebil Özgentür ve İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan birer sunum yaptı. Forumun öğleden sonraki bölümünde ise Aziz Konukman’ın yöneteceği “Dönüşüm Sürecinde Mimarlık ve Kentleşme” konulu 2 oturumda yapılacak. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş yönetiminde bir de forum gerçekleştirilecek.

 

KİMLER KATILDI?

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki foruma, CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Kozan İlçe Belediye Başkanı Kazım Özgan, Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Nazım Biçer, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Necip Mutlu, TMMOB yüksek Onur Kurulu Üyesi Erkan Karakaya, oda başkanları ve çok sayıda izleyici katıldı.

 

 

Facebookta Paylaş