TÜRKONFED, YOKSULLUKTAN ÇIKIŞ YOLUNU GÖSTERDİ
Ankara’da düzenlenen 16. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, Türkiye’nin yoksulluk düzeyindeki şehirleri için çıkış yolunun“geçimlik ekonomiden endüstriyel ekonomiye geçiş” olduğunu söyledi. Onatça, konuşmasında, Türkiye’nin, üst gelir grubundaki ülkeler arasına girememesinin nedenlerinden birinin de “düşük nitelikli işgücü” olduğunun altını çizdi
ADANA- 16. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu)işbirliği ve ANGİAD (Ankara Genç İşadamları Derneği)ev sahipliğinde, Ankara’da düzenlendi. Zirve’nin açılış konuşmalarını; Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı SüleymanOnatça, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, İÇASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Güçlü veANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Değer yaptı.
“TÜRKİYE TEZATLAR ÜLKESİ, FARKLI BÖLGELER İÇİN FARKLI POLİTİKA TASARIMLARI GEREKLİ”
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, konuşmasında, TÜRKONFED tarafından yayınlanan “Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye?”başlıklı raporda, Orta Gelir Tuzağı riski açısından Türkiye’nin tezatlar ülkesi olduğunun ortaya konulduğunusöyledi. Onatça, “Üç farklı Türkiye var. Birinci Türkiye’de, ulusal ekonomiye katkısı bakımından Türkiye’yi omuzlarında taşıyan şehirler yer alıyor. 40 şehrin yer aldığı ikinci Türkiye ise, Orta Gelir Tuzağı riski ile karşı karşıya yaşıyor. Üçüncü Türkiye’de yer alan 27 şehir ise yoksulluk riski içinde bulunuyor” dedi.
Üç farklı Türkiye tablosunun, bölgesel kalkınma açısından da önemli ipuçları verdiğini söyleyen Süleyman Onatça, farklı gelir ve gelişme seviyelerinde olan bölgeler için farklı politika tasarımlarına, kalkınma reçetelerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Onatça, orta gelir tuzağından çıkış önerilerini ise şöyle sıraladı:
“Yoksul bölgelerde tarım sorununun çözülmesi yönünde tedbirler alınmalı, üretimin yalnızca öz gereksinimler için yapıldığı geçimlik ekonomiden endüstriyel üretime geçiş ve bu bölgeler tarafından üretilen ürünlere yönelik talep yönlü teşvikler sağlanmalı.Orta gelir tuzağı riski olan bölgelerin, yüksek gelirli bölgelerle olan ulaşım altyapıları geliştirilmeli ve orta düşük, orta-ileri teknolojili üretim desteklenmeli.Orta gelir tuzağı riski olmayan bölgelerde ise teknoloji yoğun alanlara odaklanılmalı, arz odaklı teşvik politikaları tercih edilmeli…”
“DÜNYA ÜLKELERİ ARASINDAKİ KONUMUMUZ PARLAK DEĞİL, NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ÖNEMLİ”
Orta Gelir Tuzağı riski açısından Türkiye’nin dünya ülkeleri arasındaki konumunun pek parlak olmadığını belirten Süleyman Onatça, Türkiye’nin orta gelir seviyesinden çıkıp üst gelir grubunda yer alan ülkeler arasına girememesinin önemli nedenlerinden birinin düşük nitelikli işgücü olduğunu vurguladı.
Türkiye ekonomisine yön veren büyük kentlerde işgücü verimliliğinin, dünya kentlerinin oldukça gerisinde olduğunu söyleyen Onatça, konuşmasına şöyle devam etti:
“İşgücü verimliliğini artırmak için, eğitime yatırım yapmamız gerekiyor. Güney Kore ve Yunanistan, eğitimde sağladıkları ilerlemelerle orta gelir tuzağından kurtuldu. Güney Kore’de ortalama eğitim süresi 13 yıl, bizde ise 7 yıl. Yoksulluk tuzağında kalmış olan bölgede ise 5 yıldan dahi az. Bu da Orta gelir düzeyini yakalama şansı dahi bulunmayan yoksul bir diğer Türkiye manzarası ortaya çıkarıyor.”
“2013’E UMUTLU GİRİYORUZ. SİYASETTE FRENE, EKONOMİDE GAZA BASILMALI”
Zirve’de yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerini de paylaşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin büyüme performansında da yavaşlama beklediklerini söyledi. Ekonomi yavaşlarken, geçen yıl 79 milyar dolar olan cari açığın bu yıl 56 milyar dolara gerilediğini, enflasyonun kontrol altına alındığını, faiz oranlarınınyüzde 6’ya düştüğünü belirten Onatça,“Cari açığın azalması ekonominin dış şoklara karşı dayanıklılığının artmasına ve risklerin azalmasına imkan sağladı.2012 sonunda ekonomideki finansal risklerin azalmasıyla, 2013 yılına umutlu bir şekilde giriyoruz. Önümüzdeki dönemde siyasette frene, ekonomide gaza basmayı öneriyoruz”dedi.
Ekonomi ve sanayinin rekabet gücünü iyileştirmek için mikro ve makro reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Süleyman Onatça, ihracat artışını hızlandırmak için yüksek teknolojili ürünler üretilmesi ve KOBİ’lerinihracata teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti. Onatça, şunları söyledi:“KOBİ’lerimizin yeni ihracat pazarlarına erişimini sağlayacak politikalar geliştirmeliyiz. Ayrıca ulaştırma ve lojistik imkanlarını artırarak, üretimi büyük merkezlerden ülke geneline yaymalıyız.”
16. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi kapsamında Orta Gelir Tuzağı konulu bir de panel düzenlendi. “Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Bölgesel Gelişme ve Türkiye Ekonomisi için Sürdürülebilir Kalkınma Seçenekleri” başlıklı panelin moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan yaptı. Panele konuşmacı olarak; Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi/Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Metin Kamil Ercan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Voyvoda, Kalkınma Bakanlığı, Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi Başkanı Kamil Taşçı, TEPAV Analisti Ozan Acar ve ILO Ankara TemsilcisiÜmit Efendioğlu katıldı.
17.12.2012