YAĞMUR TURUNÇGİL HASADINI SEKTEYE UĞRATTI

YAĞMUR TURUNÇGİL HASADINI SEKTEYE UĞRATTI

Türkiye'nin narenciye ihracatında en önemli merkezlerinden biri olan Çukurova Bölgesi’nde aşırı yağışlardan dolayı turunçgil hasadı sekteye uğradı. Ziraat odaları, üreticilere tarım alanlarındaki yağmur sularının giderilmesi için ana tahliye kanallarını temizletmeleri uyarısında bulundu.


ADANA  - Türkiye'nin narenciye ihracatında en önemli merkezlerinden biri olan Çukurova Bölgesi’nde aşırı yağışlardan dolayı turunçgil hasadı sekteye uğradı. Ziraat odaları, üreticilere tarım alanlarındaki yağmur sularının giderilmesi için ana tahliye kanallarını temizletmeleri uyarısında bulundu.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen yaptığı açıklamada, yağışların ekim dönemi olmadığı için sadece soğan ve buğdayda kısmi zararlara yol açtığını söyledi. Girmen, turunçgil hasadının ise yağmurdan dolayı sekteye uğradığını belirterek, yağışların ürünlerde kalite kaybına yol açabileceğine vurgu yaptı. Girmen, “Zaten turunçgil sektörü, 10-15 sene öncesindeki fiyatların hala geçerli olması yüzünden zor durumda. Narenciyenin tek tutunduğu dal ihracat ama yağışlar da tam bu döneme gelince hasat durdu. Önümüzdeki haftalar için bir yağış gözükmüyor, yılbaşından önce açık kapatılabilir” dedi.
Tarım alanlarında hala 20-30 yıllık ana tahliye kanallarının kullanıldığına dikkat çeken Girmen, “Tarlaları su basmasının en önemli sebebi bu ana tahliye kanallarının temizlenmemesi. Zamanla birlikte bu kanallar doluyor. Bazı bölgelerde Devlet Su İşleri, bazı bölgelerde de sulama birlikleri, bu kanalların temizlenmesi için çalışmalar yapıyor ama çiftçilerimiz de bu konuya kulak vermeli” diye konuştu.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de, aşırı yağışlardan dolayı özellikle mandalinalarda bozulmaların görüldüğünü bildirdi. Karacailyas ve Adanalıoğlu bölgelerinde yağışların tarım alanlarına zarar verdiğini kaydeden Gökçel, “Bunların yanı sıra Tarsus’taki ova köyleri yağışlardan olumsuz etkilendi. Narenciyede ihracat sezonundayız. Yılbaşı öncesi ihracat dönemindeyken gelen bu yağışlar turunçgilde hasadı olumsuz etkiledi” şeklinde konuştu.
Tarım alanlarındaki su baskınlarının önlenmesi için ana tahliye kanallarının temizlenmesi gerektiğine vurgu yapan Gökçel, yıllar önce döşenen bu kanalların zamanla deforme olduğunu ve yabani otlarla tıkandığını söyledi.

Facebookta Paylaş